Iedere Dag Check Up lijst (IDCU)

Een deel van de lichaamsverzorging van je hond

Honden hebben, net zoals mensen, de behoefte om hun lichaam gezond en goed verzorgd te houden. Voor een gezond lichaam en een fitte geest heeft de hond de volgende basisingrediŽnten nodig:

 • vers water en een goed gebalanceerde voeding
 • fysieke activiteiten (beweging, spelen, rennen enz.)
 • psychische activiteiten (taken uitvoeren, sociale contacten, zich veilig voelen enz.)
 • rust/slaap
 • zijn behoeftes kunnen doen
 • zijn vacht in orde houden
 • zich tegen ziektes kunnen verdedigen

Omdat onze huishonden zelf beperkte mogelijkheden hebben om hun welzijn te onderhouden, moeten wij hun een handje helpen. De check-up is een goede manier om dit te doen. Door regelmatig IDCU te doen, kun je veel informatie over je hond verzamelen en geef je de hond zijn of haar welverdiende aandacht en toenadering en niet te vergeten: hij leert menselijke aanraking te aanvaarden en je te vertrouwen.

1. Oren

 • Stinken ze? Zit er oorsmeer in? Schudt hij veel met zijn hoofd?
 • Is de binnenkleur roze? Een rode kleur of bloed kan wijzen op een infectie. Het kan ook zijn dat de hond met veel te lange nagels in zijn oren heeft gekrabd. Ook oormijt, vreemde voorwerpen (zaad enz.) en te veel lange haartjes in de gehoorgang kunnen problemen veroorzaken.

Toelichting

Houd de oren goed in de gaten.Het verzorgen van de oren kan door middel van het reinigen van de oren met speciale orwaxpreparaten, reinigen met papier (uitwendig) en het verwijderen van lange haartjes in de gehoorgang. Bij hangoren doet u er goed aan om af en toe ventileren. Houd altijd de nagels kort.

Bij infecties of oormijt kun je altijd bij de dierenarts terecht, zij hebben de juiste middelen tegen deze kwalen.

2. Ogen

Heeft de hond last van:

 • tranende ogen (infectie, geÔrriteerde ogen bij bijvoorbeeld tocht, allergie, ingegroeide wimpers, verstopte traanbuizen)
 • etterige afscheiding en rood oogwit (kan ook gezwollen zijn of helemaal dicht gaan) is altijd een teken van infectie. Probeer dit intensief te behandelen met gekookt, lauwwarm water. Als er na een paar dagen geen verbetering optreed, raadpleeg dan altijd je dierenarts.
 • troebele ogen (diep bruine, vergeet niet als je een hond hebt met blauwe ogen), kan altijd een teken zijn van ziekte.
 • verwondingen?

Toelichting

Houd ook de ogen goed in de gaten. Geef uw hond vrij zicht door het trimmen van lange haartjes. Omdat de ogen voor de hond een van de belangrijkste zintuigen zijn, is het altijd het beste je dierenarts te raadplegen voor een gepaste aanpak van het probleem.

3. Neus, mond, tong en tanden

 • Let goed op of er eventuele verwondingen zijn, is de kleur van het slijmvlies in de mond en de tong roze?
 • Kijk ook goed naar de conditie van de tanden, zitten ze er allemaal nog, zijn er geen gebroken tanden, heeft de hond last van tandsteen of slechte adem?

Toelichting

Een afwijkende kleur is een teken van een verstoring in de bloedcirculatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Raadpleeg altijd je dierenarts!

Het gebit kan in goede staat worden gehouden door de hond niet op stenen te laten bijten en door hem af en toe een lekker groot bot (zonder splinters) te geven waarop ze heerlijk kunnen kauwen. Dit is een mechanische reiniging van de tanden en het versterkt de kaakmusculatuur. Bovendien hebben de honden iets te doen wat ze leuk vinden. Je kunt ook heel gewoon de tanden poetsen met een tandenborstel en speciale tandpasta.

Slechte adem kan worden veroorzaakt door wegrottend voedsel wat tussen de tanden is blijven hangen (etensresten, houtsplinters etc.) of door een begroeting van de maag (voedsel).

Honden hebben een neus met een groot reukvermogen. Ze gebruiken hun reukvermogen voor het verzamelen van allerlei informatie en de neus is altijd bezig met deze taak. Daarom hebben ze een natte, koude neus. Soms is de neus droog en warm. Dit is niet altijd een teken van ziekte, het kan ook zijn dat de neus een welverdiende rustpauze geniet.

De rest van het hondenlichaam

 • Inspecteer de vacht op eventuele klitten, dode of uitvallende haren. Hoe vuil is de vacht?
 • Let ook op de huid; kleur, huiduitslag, verwondingen, parasieten en onregelmatigheden van de huid.
 • Inspecteer de poten, nagels en de voetzolen; zijn er verwondingen? Controleer de lengte van de nagels, zijn ze afgebroken? Let ook op eventuele barsten in de voetzolen

Toelichting

Met een regelmatige vachtverzorging kun je de meeste ongemakken vermijden. De verzorging bestaat uit het kammen, borstelen, trimmen en wassen van de vacht, het knippen van de nagels en het af en toe insmeren van de voetzolen met waterafstotende was.

Om de huid en vacht in optimale conditie te houden, speelt ook goed voedsel een belangrijke rol!

Met parasieten bedoel ik vooral vlooien en teken. Vlooien en teken zijn goed te bestrijden met druppels, poeders etc. die vrij verkrijgbaar zijn.

Andere parasieten zoals schimmels en mijten, onregelmatigheden van de huid en huiduitslag moeten worden onderzocht en behandeld door de dierenarts.

De resterende lichaamsopeningen (genitaliŽn en anus)

 • inspectie van genitaliŽn: let goed op afwijkingen zoals gezwollen genitaliŽn en eventuele afscheiding (etter, bloed) of verwondingen.
 • Anus: verwondingen, verstopte anaalklieren (je hond sleept zijn achterwerk langs de vloer)

Toelichting

Raadpleeg bij deze ongemakken altijd je dierenarts. De verstopte anaalklieren kun jezelf proberen leeg te maken, maar het is wel een stinkend karweitje...

Bij teefjes is het normaal dat ze loops zijn (ca. 2 keer per jaar, te herkennen aan een gezwollen vulva en bloedafscheiding) maar als de hond daarbij veel drinkt en etter uitscheidt, dan is de indicatie waarschijnlijk een baarmoederontsteking.

Controle van ontlasting en urine

 • bij ontlasting: Let op de consistentie, de kleur, hoe vaak, bloed, wormen?
 • bij urine lozen: jammert of huilt de hond, is er bloed aanwezig?

Toelichting

Met een goede veelzijdige voeding, regelmatig ontwormen en voldoende lichaamsbeweging kun je de meeste kwalen vermijden. Toch gaat er soms wel eens iets fout: je bent vergeten te ontwormen of er komt een andere infectie bij, misschien is je hond allergisch of heeft je hond iets verkeerds gegeten, bijvoorbeeld gif. Raadpleeg in zoín geval altijd je dierenarts.

Diarree (een verandering op korte termijn in de darmflora) kun je thuis behandelen met een dieet door de hond te laten vasten of lichtjes te eten. Na een paar dagen moet het over zijn. Let er goed op dat je hond altijd genoeg vers drinkwater heeft!